Kochani zapraszam was do wykonania pięknej bombki styropianowej pokrytej kaszą gryczaną i ozdobioną makaronem, która nie tylko ślicznie będzie wyglądać na choince, ale i też z całą pewnością stanie się miłym upominkiem pod choinkę:)

ZAPRASZAM RÓWNIEŻ SERDECZNIE DO KATEGORII ŚWIĄTECZNE OZDOBY Z MAKARONU klik

BOMBKA Z KASZY GRYCZANEJ

I MAKARONU WG VIOLI (SPOSÓB I)

BOMBKA Z KASZY GRYCZANEJ I MAKARONU WG VIOLI (SPOSÓB I)

POTRZEBNE BĘDĄ:

bombka styropianowa wielkość wg uznania

kasza gryczana

klej magic (u mnie klej z aplikatorem)

klej w pistolecie na gorąco

makaron kokardki ilość wg uznania

makaron kolanko z falbankami na serca ilość wg uznania

makaron koła młyńskie ilość wg uznania

farba złota w sprayu

klej brokatowy złoty i czerwony

złoty sznureczek lub wstążeczka

SPOSÓB WYKONANIA:

Na papier do pieczenia lub folię aluminiową rozsypujemy kaszę gryczaną i delikatnie dłońmi ją wygładzamy. Na połowę kuli nakładamy klej magic i delikatnie naszą bombkę obtaczamy w kaszy gryczanej. Podobnie robimy z drugą połówką bombki. Bombkę pozostawiamy do wyschnięcia kleju. Następnie klejem na gorąco przyklejamy z makaronu kolanko z falbankami serca, natomiast pozostałe kokardki i koła młyńskie doklejamy w dowolne miejsca na bombce (u mnie jak widać na zdjęciu). Po wyschnięciu kleju malujemy bombkę farbą na złoto i pozostawiamy ją do wyschnięcia. Po wyschnięciu farby jeśli zajdzie taka potrzeba ponownie nakładamy drugą warstwę i znów pozostawiamy ją do wyschnięcia. Ozdoby makaronowe na  bombce pokrywamy złotym i czerwonym klejem brokatowym wg uznania. Na sam koniec przyczepiamy złoty sznureczek i naszą bombkę zawieszamy na choince:)

BOMBKA POKRYTA KASZĄ GRYCZANĄ

BOMBKA POKRYTA KASZĄ GRYCZANĄ