ZRÓB SAM(A) ŚLEDZIE NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ

ŚLEDZIE PO GÓRALSKU

SKŁADNIKI:

50 dag filetów
śledziowych;
25 dag bryndzy;
1 szklanka śmietany;
3-4 ząbki czosnku;
po 2-3 łyżki zielonego
groszku z puszki i
drobno pokrojonej
czerwonej papryki
(świeżej lub marynowanej);
2 łyżki posiekanego
szczypiorku;
skórka starta z cytryny;
3-4 cienkie plasterki cytryny;
sól, biały pieprz, cukier puder.

DO DEKORACJI:

kilka gałązek
natki pietruszki.

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Drobno pokrojony czosnek utrzyj
z pieprzem, otartą skórką z cytryny i
bryndzą na gładką masę. Śmietanę
ubij ze szczyptą soli i cukru, wymieszaj
z przygotowaną bryndzą, przykryj,
lekko schłódź. Umyte filety śledziowe
osusz, pokrój na niewielkie kawałki,
następnie starannie ułóż na półmisku.
Sos dokładnie wymieszaj ze
szczypiorkiem, groszkiem i papryką,
polej nim śledzie, przykryj folią i
wstaw na 1 – 2 godz. do lodówki. Przed
podaniem udekoruj plasterkami
cytryny i gałązkami zielonej
pietruszki.

ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM

SKŁADNIKI:

10 wymoczonych płatów
śledziowych;
10 ząbków czosnku;
pół szklanki śmietany 12%;
pół szklanki dobrego majonezu;

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Filety śledziowe wymoczyć przez
kilka godzin, żeby nie były za
słone i potem pokroić na mniejsze
kawałki, śmietanę i majonez
wymieszać, do tego dodać czosnek
wyciśnięty przez praskę, wrzucić
śledzie, wymieszać, przykryć i
wstawić na noc do lodówki.


SAŁATKA ŚLEDZIOWA

SKŁADNIKI:

80 dag śledzi matiasów;
40 dag pieczarek konserwowych;
20 dag cebuli;
20 dag ogórków konserwowych;
10 dag żółtego sera;
majonez;
sól, pieprz, koperek;
sok z cytryny;

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Matiasy dać do naczynia, zalać
zimną wodą i moczyć ok. 2 godzin.
Odcedzić i skropić sokiem z cytryny.
Następnie pokroić je w paski. Pieczarki
pokroić w słupki, cebulę w kostkę a
ogórki w paski. Ser zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Wszystkie
składniki przełożyć do naczynia,
dodać majonez, sól, pieprz,
koperek i dokładnie wymieszać.
Podane składniki wystarczą
na 12 porcji.

ŚLEDZIE W CURRY


SKŁADNIKI:

0,5 kg filetów śledziowych;
2 cebule;
oliwa;
przyprawa curry;
sok z cytryny;
musztarda;

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Filety śledziowe wymoczyć przez
kilka godzin, żeby nie były za
słone. Pokroić� na małe kawałki.
Cebule obrać, pokroić w kostkę
lub półtalarki. Każdy kawałek śledzia
posmarować z obu stron musztardą.
Na dno słoika położyć warstwę cebuli,
skropić sokiem z cytryny, posypać curry,
na to śledzie i polać olejem. I tak do
końca do wyczerpania składników.
Na wierzchu powinna być cebula.
Słoik zamknąć i odstawić na
24 godz. do lodówki.

ŚLEDZIE GARNIROWANE


SKŁADNIKI:

50 dkg śledzi;
3 dkg grzybków
marynowanych;
3 dkg korniszonów;
3 dkg marchwi;
3 dkg cebuli;
1 jajko;
2 łyżki oliwy;
2 łyżki posiekanego
lubczyku;

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Śledzie wymoczyć, odfiletować,
obrać z ości. Jajko ugotować na
twardo, schłodzić. Marchew
ugotować w całości. Dwie połówki
śledzia złożyć razem, pokrajać na
skośne kawałki szerokości 3 cm.
Ułożyć na półmisku owalnym lub
prostokątnym. Jajko, korniszony,
cebulę, grzybki i marchewkę
posiekać drobno i kłaść je dookoła
śledzi. Wszystko skropić
olejem i posypać lubczykiem.

SMACZNEGO!