Pieczenie babek już zawsze będzie przypominać mi zapach świąt i moją ukochaną babcię, która była mistrzynią w ich robieniu i to właśnie ona nauczyła mnie piec tak pyszne babki:) Dlatego ja dziś tak chętnie korzystam z jej przepisów, i często piekę babki dla swoich najbliższych, a ten przepis jest jednym z fajniejszych przepisów na babki jakie mam w swoim zeszycie, i zaręczam Was Kochani, że tą babką będziecie zachwyceni bo jest naprawdę pyszna i wręcz rozpływa się w ustach:) Dlatego gorąco zachęcam Was do jej upieczenia i życzę wszystkim wspaniałych wypieków:)
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła roślinnego (ja używam Kasi)
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
tarta bułka do posypania formy
WYKONANIE:
Masło roślinne ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo, cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, sypiemy do nich
przez sito mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową, oraz 2 budynie śmietankowe i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Całość ucieramy robotem 3-4 minutki. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy (najlepiej ręcznie). Ciasto wstawiamy do trochę nagrzanego (jakieś 8-9 minutek nagrzewamy), piekarnika i pieczemy 50 minut w temp. 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika babkę zostawiamy w foremce i czekamy pół godziny zanim wyjmiemy ją z formy. Po wyjęciu z formy posypujemy babkę cukrem pudrem, kroimy i zajadamy:) Ja dodatkowo zrobiłam śliczne dwie gwiazdki, a szablony zrobiłam z papieru:)
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Proszę o informację, czy 4 żółtka dodajemy do ucieranego ciasta, a z 4 białek ubijamy pianę, tak?
Dokładnie tak jak napisałam w przepisie czyli do ucieranego ciasta dodajemy 4 żółtka, a z białek ubijamy pianę:) Powodzenia w pieczeniu i mam nadzieję, że ci babeczka posmakuje bo jest przepyszna:)
Pozdrawiam świątecznie
Viola autorka stronki
Proszę powiedzieć, czy 4 żółtka dodajemy do ucieranego ciasta, a z 4 białek ubijamy pianę?
dzięki za odpowiedź.W takim razie po nowym roku wypróbuję przepis i napiszę jak efekt:) pozdrawiam
witam.Pierwsze pytanie.Pieczenie 50 min z termoobiegiem czy bez?A drugie co to znaczy piekarnik nagrzany ale nie gorący ?Pozdrawiam.
Witaj na magii:) Piekę babkę bez termoobiegu. Ciasto wstawiamy do trochę nagrzanego (jakieś 8 -9 minutek nagrzewamy), piekarnika i pieczemy 50 minut w temp. 180 °C. Babka jest przepyszna i bardzo ją polecam:):)
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki
Ciekawy przepis Po ujrzeniu babki na tym zdjęciu nie będę potrafiła powstrzymać się przed upieczeniem jej! Wygląda baaaardzo smakowicie, a ja mam ogromną słabość do tego typu smakołyków 😉 Pozdrawiam!
Mam nadzieję, że ci zasmakuje ja tą babkę bardzo lubię piec i smakuje całej mojej rodzince) Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki