Ostatnio przeglądając wiele fajnych przepisów w internecie, zachwyciłam się przepisem na ciasto bakaliowe z krakersami, które znalazłam na tej stronce klik. Długo się nie zastanawiając, postanowiłam je zrobić:) I po spróbowaniu rzeczywiście muszę przyznać, że ciasto jest bardzo smaczne i zawiera dużo bakalii, a masa krówkowa i słonecznik dopełniają całość. Uważam jednak, że ciasto lepiej smakuje jak dłużej poleży w lodówce. Polecam gorąco upiec to ciasto na święta:)
CIASTO BAKALIOWE Z KRAKERSAMI
SKŁADNIKI:
8 białek
4 żółtka
20 dag cukru
10 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag wiórków kokosowych
10 dag rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
KREM:
puszka masy krówkowej
30 dag margaryny (użyłam Palmy)
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:
duża paczka krakersów (ja użyłam 52 sztuki krakersów, a układałam na blaszce o wymiarach 36×25)
10 dag prażonych pestek słonecznika
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka i dodajemy stopniowo cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy, dodajemy łyżkę kakao i mieszamy, następnie dodajemy orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wielkość blachy 40/40 cm głęboka (moja blacha miała wielkość 36×25). Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 175°C.
PRZYGOTOWANIE MASY:
Margarynę ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy krówkowej.
UKŁADAMY KOLEJNO WARSTWY:
Ostudzone ciasto kroimy na dwa placki. Kolejno układamy warstwy: Placek, 1/4 kremu, 1/2 paczki krakersów, 1,4 kremu, reszta krakersów, 1/4 kremu, placek i reszta kremu. Wierzch posypujemy wcześniej uprażonym i ostudzonym słonecznikiem (słonecznik prażymy na suchej patelni). Ciasto przechowujemy w lodówce, a im więcej poleży tym jest smaczniejsze:)
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
wygląda wybornie Violu 😛
kolejny rok, kolejne wspólne odliczanie:) cieszę się, że wciąż prowadzisz blog i mogę zaglądając tutaj choć na chwilę oderwać się od rzeczywistości i poczuć magię świąt…:D pozdrawiam!
Dziękuję za miłe słowa:) Ciasto oczywiście polecam upiec:) Dziękuję z całego serca, że każdego roku powracasz do mnie i jesteś stałym gościem na magii:):):):)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Świetny przepis! postaram się zrobić te ciasto na święta, bo narazie mama mówi żebym nie robił, bo mamy 1 wiadro jabłek i nie ma co z nimi zrobić . Ale postaram się zrobić jaki najwcześniej
To super I mam nadzieję, że ci to ciasto posmakuje bo mojej rodzince bardzo smakowało:) Będę znów piec to ciasto na święta:)
Jeśli chodzi o przepisy na jabłeczniki, to serdecznie polecam te, które znajdują się na stronce:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki