Ciasto Łabędzi puch jest naprawdę wspaniałe, puszyste i cudownie delikatne, a najciekawszym składnikiem w tym cieście jest dodatek czerstwych bułek w masie. Zaś jego cudowna słodycz przełamana jest kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, a całość dopełniają prażone wiórki kokosowe. Hmmm… jedząc to ciasto można się rozpłynąć:) Przepis dostałam od znajomej i szczerze polecam upiec to pyszne ciasto na święta:)
CIASTO „ŁABĘDZI PUCH”
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru z wanilią (dałam cukier wanilinowy)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ:
2 małe czerstwe bułeczki (kajzerki)
3 szklanki mleka (dałam 3,2%)
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
100 g wiórków kokosowych
1 i 1/2 kostki masła (300 g)
dżem z czarnej porzeczki (280 g)
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:
1 czubata łyżka masła
100 g wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i proszek do pieczenia (ja mąki i proszek wymieszałam razem i przesiałam przez sitko) i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (23 x 33 cm) (u mnie blaszka o wymiarach 36×25) i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut (ja piekłam 29 minut).
PRZYGOTOWANIE MASY:
Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką – szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce zimnej masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
PRZYGOTOWANIE POSYPKI:
Na głębokiej patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści (u mnie jakieś 2-3 minutki). Wtedy wsypać wiórki kokosowe i nadal smażyć ciągle mieszając, aż staną się złote. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Biszkopt przekroić na 2 placki (ja dodatkowo zeskrobałam skórkę z biszkoptu bo w sumie sama popękała i odchodziła). Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Na krem nałożyć jeszcze lekko ciepłą posypkę i ręką wklepać ją w masę, żeby dobrze się trzymała. Ciasto schłodzić w lodówce jakieś 5-6 godzinek (a najlepiej przez całą noc).
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
pytanie- czy bułki po wyjęciu z mleka ytrzeba wycisnąć?
pozdrawiam
Trzeba zrobić dokładnie tak jak podałam w przepisie czyli bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem:) Tak przygotowane bułki należy dodać wraz z innymi składnikami do gotującego się mleka z cukrem:) Mam nadzieję, że ciasto ci posmakuje:)
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki
Ciasto wyszło bardzo dobre. Wszystkim smakowało. Nie jest za słodkie, ani za kwaśne, a w sam raz. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i wszystkim smakowało:) Zapraszam gorąco również do korzystania z innych przepisów na magii:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Prawdziwy łabędzi puch ,to ciasto jest naprawdę super a masa pyszna:)
Zgadzam się że to ciasto jest super:) Ja robiłam to ciasto dopiero pierwszy raz i wyszło przepyszne i z pewnością jeszcze nieraz zagości na moim stole dlatego zachęcam gorąco wszystkich do jego zrobienia:):)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki