Kochani zapraszam was na kruche ciasteczka z orzechami, które są przepyszne i łatwe do zrobienia. Przepis znalazłam kiedyś w starej gazecie jednak go mocno zmodyfikowałam i dodałam od siebie więcej orzechów włoskich, cukier kryształ zamieniłam na cukier drobny oraz dodałam dodatkowo cukier wanilinowy i śmietanę. Ciasteczka oczywiście piekłam z moim syneczkiem, który uwielbia pomagać mi w kuchni, a jedzenie ciastek chyba lubi najbardziej. Zachęcam was Kochani gorąco do wspólnego pieczenia ciastek i wszystkim życzę wspaniałych świątecznych wypieków:)
KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE WG VIOLI
PRZYGOTOWANIE CIASTA
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
3 szklanki mąki tortowej
16 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru drobnego
2 żółtka
kostka masła extra
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK:
Orzechy włoskie dokładnie przebrać, tak aby pozbyć się ewentualnych łupinek, następnie drobniutko posiekać lub zmielić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Z lodówki wyjąć mocno schłodzone masło i posiekać z mąką, następnie dodać do mąki i masła utarte żółtka z cukrami, śmietanę oraz posiekane orzechy włoskie i zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować a drugą włożyć z powrotem do lodówki. Z ciasta wykrawać kieliszkiem ciasteczka o średnicy 3-4 cm i na każdym wycisnąć widelcem wzorek. Oczywiście Kochani kształt waszych ciasteczek może być dowolny i bardziej świąteczny jednak w moim domu lubimy właśnie takie małe kółeczka, ale na święta na pewno jedną blachę zrobię o kształtach świątecznych:) Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 3 cm jedno od drugiego, i pieczemy 12 minutek w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (należy jednak pilnować ciasteczek aby się nie spaliły i blachę ułożyć tak w połowie piekarnika). Potem studzimy je i zajadamy. W sumie wychodzi 4 blachy ciasteczek, które po ostudzeniu włożyłam do pojemnika, a reszta ciasteczek została szybko przez rodzinkę skonsumowana:)
SMACZNEGO:)
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Ciasteczka wyszły pyszne, POLECAM!
Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały:)
Pozdrawiam serdecznie
Viola autorka stronki
Zaraz z moim 6 latnim synkiem zabieram się do pieczenia tych ciasteczek. Nie jestem super kucharką i mam nadzieję, że nam wyjdą:-) Już nie mogę się doczekac ich smaku. Mniam mniam orzeszki:-) Wesołych Świąt:-)
Mam nadzieję, że ciasteczka wam posmakowały, ja również robię ciasteczka wspólnie z moim synkiem:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Te piekłam wtorek i najbardziej mi smakowały może dlatego że ja uwielbiam wszystko co jest z orzeszkami
Cieszę się, że moje ciasteczka ci posmakowały:) W tym roku przed świętami będę piec mnóstwo ciasteczek i pierniczków:)
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki
Super przepis!
Violu ja również skorzystam z przepisu już parę przepisów skorzystałam z twojego i jak na razie zadowolona jestem
Pozdrawiam wszystkich
Bardzo mi miło, że jesteś zadowolona Wanilio z przepisów jakie umieszczam na magii i mam nadzieję że i moje ciasteczka orzechowe ci zasmakują, życzę więc udanych wypieków:)
Viola autorka stronki
Mam zamiar je zrobic na swietam. I mam jedno pytanie. Czy mogłabym z nich wyciac ksztralty polac polewa i zawiesic na choince?
Cieszę się że i ty również chcesz upiec ciasteczka orzechowe:) Co do kształtów pisałam już w poście, że mogą być dowolne, lub takie jak zamieściłam, co do polewy to nie robiłam tych ciasteczek z polewą ale można przecież poeksperymentować:) Oczywiście jak masz ochotę to możesz również zawiesić ciasteczka na choince, ale coś czuje, że szybko znikną w brzuszkach domowników:) Również życzę wspaniałych wypieków i koniecznie napisz jak ciasteczka smakują z polewą:)
Viola autorka stronki
fajne,na pewno skorzystam z przepisu
Bardzo się ciesze i życzę miłego i udanego pieczenia:) Oczywiście napisz jak smakowały:)
Viola autorka stronki