Kochani piękny zapach korzennych przypraw chyba każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dlatego zapraszam was na pyszne Muffinki piernikowe, które są niezwykle aromatyczne i puszyste. Idealnie komponują się z polewą czekoladową, a złote perełki cukrowe dodają im świątecznego akcentu. Przepis na te pyszne muffinki dostałam od koleżanki, a od siebie dodałam pyszną polewę czekoladową hmm pycha:) Także Kochani gorąco je polecam:)
MUFFINKI PIERNIKOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
I ZŁOTYMI PEREŁKAMI CUKROWYMI
SKŁADNIKI SUCHE:
260 g mąki pszennej luksusowej typ 550
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 czubata łyżka cukru pudru
35 g migdałów (można również zamiast migdałów dodać orzechy włoskie)
SKŁADNIKI MOKRE:
2 całe jajka
200 ml kefiru
100 ml płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy)
50 ml oleju rzepakowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
8 kostek gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
DODATKOWE DEKORACJE:
Złote perełki cukrowe
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:
Forma do muffinek
silikonowe papilotki lub papierowe
PRZYGOTOWANIE POLEWY:
Czekolady, mleko i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą pokryć muffinki:) Ozdobić złotymi cukrowymi perełkami:)
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Migdały siekamy wedle uznania. Przygotowujemy formy do muffinek i wykładamy je silikonowymi papilotkami lub papierowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, a w tym czasie kiedy się piekarnik nagrzewa przygotowujemy ciasto. Suche składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce przygotowujemy mokre składniki i całość również dokładnie mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy ręcznie do połączenia składników. Następnie nakładamy ciasto do foremek silikonowych do 3/4 ich wysokości i wkładamy foremki do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut (u mnie 20 minut). Formy z muffinkami stawiamy na kratce, i po 5 minutach wyjmujemy muffinki z otworków i silikonowych papilotek i ustawiamy na kratce do przestudzenia. Następnie pod kratkę kładziemy papier do pieczenia i polewamy muffinki polewą czekoladową oraz dekorujemy złotymi perełkami. Z tej porcji ciasta wychodzi 12 muffinek piernikowych:)
SUCHE SKŁADNIKI
MOKRE SKŁADNIKI
FORMY DO MUFFINEK WRAZ
Z SILIKONOWYMI PAPILOTKAMI
SILIKONOWE PAPILOTKI WYPEŁNIONE CIASTEM
DO 3/4 ICH WYSOKOŚCI
MUFFINKI PIERNIKOWE WYJĘTE Z PIEKARNIKA
MUFFINKI PIERNIKOWE POZOSTAWIONE
NA KRATCE DO PRZESTUDZENIA
MUFFINKI PIERNIKOWE OBLANE POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
I POSYPANE ZŁOTYMI PEREŁKAMI CUKROWYMI
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Wszystko, co piernikowe, to moje ulubione.
:):) Ja również uwielbiam pierniki i pierniczki:), a gdy wypróbowałam ten przepis na muffinki piernikowe to teraz już będę je piekła również i na święta, zwłaszcza, że robi się je szybciutko, wystarczy połączyć ręcznie mokre i suche składniki i ciasto gotowe do pieczenia:):) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała coś od siebie więc dodatkowo oblałam je pyszną polewą czekoladową:):):) Ach wspaniale pachną i jeszcze lepiej smakują:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Z pewnością zapach jest cudowny. Twój przepis znajdzie się w moim zeszycie i myślę, że na te święta ja też je zrobię.
Bardzo mnie to cieszy i koniecznie napisz czy ci muffinki smakowały:):):)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
mmm.. na pewno są pyszne :3
Wiki muffinki są naprawdę bardzo pyszne wręcz rozpływają się w ustach i ten ich cudowny zapach ach:) Także gorąco polecam:):):)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki