Kochani piękny zapach korzennych przypraw chyba każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dlatego zapraszam was na pyszne Muffinki piernikowe, które są niezwykle aromatyczne i puszyste. Idealnie komponują się z polewą czekoladową, a złote perełki cukrowe dodają im świątecznego akcentu. Przepis na te pyszne muffinki dostałam od koleżanki, a od siebie dodałam pyszną polewę czekoladową hmm pycha:) Także Kochani gorąco je polecam:)

MUFFINKI PIERNIKOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

I ZŁOTYMI PEREŁKAMI CUKROWYMI

SKŁADNIKI SUCHE:

260 g mąki pszennej luksusowej typ 550

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

1 czubata łyżka cukru pudru

35 g migdałów (można również zamiast migdałów dodać orzechy włoskie)

SKŁADNIKI MOKRE:

2 całe jajka

200 ml kefiru

100 ml płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy)

50 ml oleju rzepakowego

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)

8 kostek gorzkiej czekolady

2 łyżki mleka

2 łyżki masła

DODATKOWE DEKORACJE:

Złote perełki cukrowe

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:

Forma do muffinek

silikonowe papilotki lub papierowe

PRZYGOTOWANIE POLEWY:

Czekolady, mleko i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą pokryć muffinki:) Ozdobić złotymi cukrowymi perełkami:)

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Migdały siekamy wedle uznania. Przygotowujemy formy do muffinek i wykładamy je silikonowymi papilotkami lub papierowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, a w tym czasie kiedy się piekarnik nagrzewa przygotowujemy ciasto. Suche składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce przygotowujemy mokre składniki i całość również dokładnie mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy ręcznie do połączenia składników. Następnie nakładamy ciasto do foremek silikonowych do 3/4 ich wysokości i wkładamy foremki do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut (u mnie 20 minut). Formy z muffinkami stawiamy na kratce, i po 5 minutach wyjmujemy muffinki z otworków i silikonowych papilotek i ustawiamy na kratce do przestudzenia. Następnie pod kratkę kładziemy papier do pieczenia i polewamy muffinki polewą czekoladową oraz dekorujemy złotymi perełkami. Z tej porcji ciasta wychodzi 12 muffinek piernikowych:)

SUCHE SKŁADNIKI

MOKRE SKŁADNIKI

FORMY DO MUFFINEK WRAZ

Z SILIKONOWYMI PAPILOTKAMI

SILIKONOWE PAPILOTKI WYPEŁNIONE CIASTEM 

DO 3/4 ICH WYSOKOŚCI

MUFFINKI PIERNIKOWE WYJĘTE Z PIEKARNIKA

MUFFINKI PIERNIKOWE POZOSTAWIONE

NA KRATCE DO PRZESTUDZENIA

MUFFINKI PIERNIKOWE OBLANE POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

I POSYPANE ZŁOTYMI PEREŁKAMI CUKROWYMI

SMACZNEGO!!!