Już jako dziecko uwielbiałam przyglądać się jak mama i babcia pieką pyszne ciasta, skrzętnie więc notowałam rodzinne przepisy, a ten murzynek to niezapomniany smak mojego dzieciństwa:) Dlatego teraz gdy już sama mam własną rodzinę piekę dla nich to pyszne ciasto, które często gości na naszym stole, jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne:) Zachęcam więc do upieczenia murzynka, którego możecie również przełożyć pyszną masą czekoladową lub śmietanową:)
CIASTO:
25 dag margaryny
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
8 łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao i wymieszać. Gotować około 5- 6 minutek często mieszając. Do ciepłej jeszcze masy dodać 4 żółtka i wymieszać robotem kuchennym, następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również wymieszać robotem. Białka ubić na sztywną pianę ( przed ubijaniem do białek dodać szczyptę soli). Dodać do masy i delikatnie wymieszać (najlepiej białka wymieszać ręcznie drewnianą łyżką). Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą prostokątnej formy o wymiarach 30 x 25. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 35 – 40 minut (ja piekę swojego murzynka 36 minutek).
MOJA POLEWA:
120 g margaryny
2,5 łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao
5 – 6 łyżek mleka
Margarynę roztopić i dodać do niej pozostałe składniki, mieszać do uzyskania gęstej polewy. Gorącą polewę wylać na wystudzone ciasto:)
SMACZNEGO!!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Uwierz w magię świąt
Droga Violu! Murzynek wygląda niezwykle kusząco i musi smakować naprawdę pysznie. Muszę się na coś zdecydować w święta,w przeciwnym razie w Wigilię zamiast karpia,pierogów,ryby po grecku i innych specjałów będą same ciasta! 😛 😉
Pozdrowionka!
Zachęcam do zrobienia murzynka na święta:) I życzę wspaniałych świątecznych wypieków:)
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki