Kochani tym razem zapraszam was na rewelacyjną, prostą i bardzo smaczną szarlotkę:) Skorzystałam z tego przepisu klik lekko go udoskonalając i szczerze go polecam.
POLECAM RÓWNIEŻ BARDZO SERDECZNIE NA MOJEJ STRONCE INNE PRZEPISY NA JABŁECZNIKI I SZARLOTKI KLIK
PULCHNA SZARLOTKA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
5 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki tortowej)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny (u mnie Palma)
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
2 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy bez cukru
3 i 1/2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki zimnej wody
DEKORACJA:
cukier puder;
WYKONANIE:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Smażyć je z cukrem i 2 łyżkami wody około 15 minut. Ostudzić. Do przestudzonych jabłek dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier i nadal ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną gorącą margarynę (ja dodałam ciepłą margarynę) i ponownie delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (30×25) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie z jabłek i przykryć delikatnie pozostałym ciastem. Całość piec około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
CIASTO
TAK WYGLĄDA CIASTO WYJĘTE PO 10 MINUTACH Z PIEKARNIKA
NA KTÓRE NAKŁADAMY NADZIENIE Z JABŁEK I KOLEJNĄ CZĘŚĆ CIASTA
I PIECZEMY KOLEJNE 45 MINUT
Kochani w tym przepisie postanowiłam że podwoję ilość jabłek i użyję blaszki o wymiarach 30×25. Do ciasta zamiast gorącej margaryny dodałam ciepłą margarynę i tak będę już robić:) Można również zamiast kisielu cytrynowego dodać do jabłek kisiel brzoskwiniowy:) Ogólnie przepis uważam za bardzo udany i gorąco go polecam:)
Szarlotka jest najlepsza na drugi dzień, uwielbiamy ją:)
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
jak prosto a jak smacznie
Kochana Violu!!
W sobotę postanowiłam upiec placuszek, który zaproponowałaś i muszę Ci powiedzieć,że wyszedł przepyszny
Nawet mój syn ,który jest przykładem niejadka ,skosztował i bardzo mu smakowało.
Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, że szarlotka wam kochani posmakowała:) Mojemu synkowi i mężowi również bardzo posmakowała hehe zresztą mi również:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki