Kochani tym razem zapraszam was na rewelacyjną, prostą i bardzo smaczną szarlotkę:) Skorzystałam z tego przepisu klik lekko go udoskonalając i szczerze go polecam.

POLECAM RÓWNIEŻ BARDZO SERDECZNIE NA MOJEJ STRONCE INNE PRZEPISY NA JABŁECZNIKI I SZARLOTKI KLIK

PULCHNA SZARLOTKA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

5 jajek

1 szklanka cukru kryształu

1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki tortowej)

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g margaryny (u mnie Palma)

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

2 kg jabłek

1 kisiel cytrynowy bez cukru

3 i 1/2 łyżki cukru kryształu

2 łyżki zimnej wody

DEKORACJA:

cukier puder;

WYKONANIE:

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Smażyć je z cukrem i 2 łyżkami wody około 15 minut. Ostudzić. Do przestudzonych jabłek dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier i nadal ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną gorącą margarynę (ja dodałam ciepłą margarynę) i ponownie delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (30×25) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie z jabłek i przykryć delikatnie pozostałym ciastem. Całość piec około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

CIASTO

TAK WYGLĄDA CIASTO WYJĘTE PO 10 MINUTACH Z PIEKARNIKA

NA KTÓRE NAKŁADAMY NADZIENIE Z JABŁEK I KOLEJNĄ CZĘŚĆ CIASTA

I PIECZEMY KOLEJNE 45 MINUT

Kochani w tym przepisie postanowiłam że podwoję ilość jabłek i użyję blaszki o wymiarach 30×25. Do ciasta zamiast gorącej margaryny dodałam ciepłą margarynę i tak będę już robić:) Można również zamiast kisielu cytrynowego dodać do jabłek kisiel brzoskwiniowy:) Ogólnie przepis uważam za bardzo udany i gorąco go polecam:) 

Szarlotka jest najlepsza na drugi dzień, uwielbiamy ją:)

SMACZNEGO!!!