Kochani dziś zapraszam Was na śliwki z migdałem w środku oblane pyszną gorzką czekoladą. Przepis ten dostałam dawno temu od koleżanki, a od siebie dodałam pyszne migdały, bo uważam, że z nimi śliweczki są smaczniejsze. A ponieważ śliwki przez 24 godziny były moczone w alkoholu, dlatego też ten przepis kieruje wyłącznie do osób dorosłych. Te pyszne śliweczki możecie podarować również swoim bliskim i znajomym pod choinkę, wystarczy je tylko ładnie zapakować i własnoręcznie zrobione śliweczki na prezent są już gotowe:) 

ŚLIWECZKI Z MIGDAŁEM OBLANE GORZKĄ CZEKOLADĄ



SKŁADNIKI:

47-50 sztuk śliwek suszonych

1oo ml wódki

250 g gorzkiej czekolady

47-50 migdałów

PRZYGOTOWANIE ŚLIWEK SUSZONYCH:

Śliwki przełożyć do pojemniczka, zalać je wódką, przykryć i odstawić na 24 godziny, tak żeby alkohol mógł w nie wsiąknąć.

PRZYGOTOWANIE MIGDAŁÓW:

Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, następnie je odcedzamy i przestudzone obieramy ze skórki.

PRZYGOTOWANIE ŚLIWECZEK:

Po 24 godzinach śliweczki nadziewamy migdałami (wkładając każdy migdał w środek śliwki). Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i każdą śliweczkę nabijamy na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w czekoladzie. Oblane śliweczki odkładamy na papier do pieczenia lub folie aluminiową. Następnie wkładamy je do lodówki, aby czekolada zastygła:) Ja dodatkowo zawinęłam śliweczki w złote papierki foliowe, żeby piękniej wyglądały:)

PORADY VIOLI

Kochani śliweczki te zapakowałam w złote papierki foliowe o których pisałam już w poprzednim przepisie klik:)

A do oblania śliweczek zamiast gorzkiej czekolady możecie użyć spokojnie czekolady mlecznej:)

Mam nadzieję, że i ta wersja śliweczek Wam również posmakuje:)

SMACZNEGO!!!