Kochani zapraszam Was na pieczeń, z pysznym farszem, która wspaniale smakuje zwłaszcza jak jest podana na ciepło, przepis na nią znalazłam na tej stronce klik, i trochę go zmodyfikowałam:) Gorąco polecam zrobić taką pieczeń na święta:)
PIECZEŃ MIĘSNO – PIECZARKOWO – PAPRYKOWA
Z SOSEM MYŚLIWSKIM WG VIOLI PODANA NA CIEPŁO
SKŁADNIKI NA MASĘ MIĘSNĄ:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
50 dag mięsa mielonego z indyka
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
6 jajek
sól i pieprz czarny
SKŁADNIKI NA MASĘ PIECZARKOWO – PAPRYKOWĄ
80 dag pieczarek
1 żółta papryka
2 czerwone papryki
2 duże cebule
3 – 4 łyżki oleju
pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne, sól,
WARSTWA Z SOSEM MYŚLIWSKIM
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie sosu myśliwskiego Knorr
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ
2 keksówki
folia aluminiowa
WARSTWA PIERWSZA – MASA MIĘSNA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY MIĘSNEJ:
Mięso mieszamy z jajkami i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Masę dzielimy na pół i wkładamy do dwóch małych keksówek wyłożonych folią aluminiową.
WARSTWA DRUGA – MASA PIECZARKOWO – PAPRYKOWA
PRZYGOTOWANIE MASY PIECZARKOWO – PAPRYKOWEJ
Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w małą kostkę. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy na oleju 4 minutki. Wkładamy paprykę, chwilę podsmażamy (ok 3 minutek). Następnie dodajemy pieczarki. Dusimy wszystko razem pod przykryciem, aż pieczarki odparują i na koniec doprawiamy delikatnie solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Studzimy i masę pieczarkowo – paprykową wykładamy na mięso.
Sos myśliwski mieszamy ze śmietaną. Polewamy sosem masę pieczarkowo – paprykową.
Pieczemy pieczeń w nagrzanym do 175 °C piekarniku ok. 55 minut .
Z SOSEM MYŚLIWSKIM WG VIOLI WYJĘTA Z PIEKARNIKA
PORADY VIOLI
Kochani jeśli chodzi o masę mięsną, możecie śmiało użyć samego mięsa wieprzowego, z indyka czy tylko wieprzowo-wołowego, wybór zależy tylko od was:) Ja zrobiłam taką mieszankę i mojej rodzince taka mięsna masa bardzo smakuje. Możecie również zrobić tylko jedną pieczeń zmniejszając o połowę składniki:) Po upieczeniu i wystygnięciu pieczeń przechowujemy zawiniętą w folię aluminiową w lodówce. Można ją spokojnie odgrzewać zarówno w piekarniku czy mikrofalówce. Wspaniale smakuje na ciepło i może być podana na stół świąteczny w pierwszy lub drugi dzień świąt:)
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Przepis rewelacyjny. Ja zrobiłam z mięsa z szynki, łopatki wieprzowej oraz mielonego wieprzowo-wołowego.Papryki dałam również inne bo akurat miałam takie a nie inne kolory.Jest Pycha!!!! Wesołych Swiąt
Dziękuję za wypróbowanie przepisu i cieszę się, że smakowała wam pieczeń:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
mam pytanie odnosnie sosu . czym mozna go zastapic ? nie mam dostepu do sosow z paczki
dziekuje
To musi być koniecznie sos w proszku ponieważ rozrabia się go ze śmietaną, szkoda że nie masz dostępu do sosów z paczki. W zastępstwie polecam zrobić pieczeń z mielonego mięsa z papryką i szczypiorkiem KLIK
Pozdrawiam gorąco
Viola autorka stronki
Smakowicie wygląda:) ciekawy pomysł na obiadek pozdrawiam:)
Dziękuję:) Oczywiście polecam gorąco wypróbować:)
Pozdrawiam serdecznie
Viola autorka stronki