Kochani zapraszam Was na bardzo smaczną pieczeń, z pysznym farszem pieczarkowo – drobiowo – serowym, która wspaniale smakuje zarówno podana na ciepło jak i zimno. Przepis na nią znalazłam na tej stronce klik, i trochę go zmodyfikowałam:) Gorąco polecam zrobić taką pieczeń na święta:)
SERDECZNIE ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO WYPRÓBOWANIA NA ŚWIĘTA RÓWNIE PYSZNYCH A JEDNAK INNYCH W SMAKU PIECZENI KLIK I KLIK
PIECZEŃ MIĘSNO – PIECZARKOWO – SEROWA WG VIOLI
SKŁADNIKI NA MASĘ MIĘSNĄ:
1 kg mielonego mięsa z indyka
3 jajka
1 szklanka bułki tartej (szklanka o pojemności 250 ml)
sól, pieprz czarny do smaku
SKŁADNIKI NA MASĘ PIECZARKOWO – CEBULOWĄ
80 dag pieczarek
2 średnie cebule
50 g margaryny Palma
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
pieprz czarny,
sól do smaku
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRZECIĄ:
2 pojedyńcze filety z kurczaka (u mnie zaważyły filety razem 640 g)
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWO – ŚMIETANOWĄ:
30 dag żółtego sera gouda
2 łyżki majonezu
1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:
dwie małe keksówki
folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE PIECZENI:
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić według uznania, i odparować z nich wodę, gdy woda odparuje należy dodać dwie pokrojone drobno cebule i 50 g margaryny. Smażyć około 15 minutek do miękkości cebuli, na koniec doprawić przyprawami (pieprzem czarnym, szczyptą pieprzu cayenne, słodką papryką w proszku, oraz solą do smaku). Następnie farsz z pieczarek studzimy. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w paski około 1 cm. Mielone mięso z indyka mieszamy z jajkami i bułką tartą i doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Masę dzielimy na pół i wkładamy do dwóch keksówek wyłożonych folią aluminiową. Masę wygładzamy ręką którą zwilżamy zimną wodą. Na masę mięsną wykładamy najpierw ostudzone pieczarki z cebulą, a następnie pokrojonego w paski fileta. Następnie ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach i mieszamy go z majonezem i śmietaną. Masę serowo – śmietanową wykładamy na mięso. Pieczeń pieczemy 45 minut w 200 °C.
WARSTWA PIERWSZA – MASA MIĘSNA
WARSTWA DRUGA – MASA PIECZARKOWO -CEBULOWA
WARSTWA TRZECIA – FILETY Z KURCZAKA
WARSTWA CZWARTA – MASA SEROWO – ŚMIETANOWA
PIECZEŃ MIĘSNO – PIECZARKOWO – SEROWA
WG VIOLI WYJĘTA Z PIEKARNIKA
PORADY VIOLI
Kochani jeśli chodzi o masę mięsną, możecie śmiało użyć samego mięsa wieprzowego, czy tylko wieprzowo-wołowego, wybór zależy tylko od was:) Ja zrobiłam z mięsa z indyka bo nam ta pieczeń z taką masą mięsną bardzo smakuje. Możecie również zrobić tylko jedną pieczeń zmniejszając o połowę składniki:) Po upieczeniu i wystygnięciu pieczeń przechowujemy zawiniętą w folię aluminiową w lodówce. Można ją spokojnie odgrzewać zarówno w piekarniku czy mikrofalówce. Wspaniale smakuje na ciepło i zimno i może być podana na stół świąteczny w pierwszy lub drugi dzień świąt:)
SMACZNEGO!!!
Przepisy na pyszne pierogi z kapustą i grzybami
Upiecz sam(a) pyszne pierniczki na święta:)
Witajcie kochani, co tak ucichło?:) piszcie jak tam przygotowania do świąt? Pozdrawiam serdecznie
Myszko u mnie prezenty zakupione i te własnoręcznie również już przygotowane:) Pierogi i uszka już zrobiłam i zamroziłam:) Jeszcze mam dylemat co w tym roku upiekę na święta, ale myślę że do jutra już ostatecznie podejmę decyzję:):):) A jak u ciebie przygotowania?
Kochani jak wasze przygotowania do świąt?
Pozdrawiam świątecznie
Viola autorka stronki
Ja też nie wiem co upiec na święta, bo wszystkie ciasta jakoś się przejadły. Proszę cię Violu napisz co upieczesz, może coś ściągnę od ciebie. Pozdrawiam
Oto moja lista wypieków na te święta i oczywiście gorąco polecam:):) Świąteczny mięciutki piernik
sernik dwukolorowy
makowiec zawijany
świąteczny tort
Pulchna szarlotka
świąteczne ciasteczka
krówki
:):):) Pozdrawiam świątecznie
Viola autorka stronki
Dziękuję za propozycje ciast. Twoje wypieki Violu wyglądają przecudnie. Pozdrawiam
Ja Violuś skończyłam już staż u siebie w gminie 30 listopada i tera siedzę w domu, choinkę już ubraliśmy, wczoraj miałam siostrę z dzieciakami i tak mi się zrobiło smutno, moja Zosia dokładnie we wigilję skończyłaby roczek;( a tak leży na cmentarzu, martwię sie o Mateusza, bo napisał,że spedzi święta samotnie, mam nadzieję,że ma Rodziców, którzy Go kochają, ja ze swoim ojcem nie utrzymuję żadnych kontaktów, mam tylko mamę i cudownych Dziadków , pozdrawiam serdecznie wszystkich gości
Myszko czuję, że musi ci być ciężko bo każda wigilia zawsze będzie ci przypominać o odejściu twojej słodkiej córeczki, i wiem że żadne moje słowa pocieszenia nie ukoją twojego smutku:( Wiedz jednak, że choć twojej córeczki nie ma pośród nas to pozostanie w twoim serduszku na zawsze. Co do Mateusza mam nadzieję, że ma z kim spędzić święta, tym bardziej że w księdze gości napisał, że uczy się gotować i że na wigilię będzie gotował:) Więc myślę, że Mateusz pisał po prostu o samotności innych ludzi w święta a nie koniecznie pisał o sobie mam taką nadzieję.
Pozdrawiam świątecznie
Viola autorka stronki
Zycie jest okrutne:(
Dziękuję za odpowiedź. Ja też zamierzam zrobić pieczeń na święta. Nawet jak się rozpadła to i tak wszystkim smakowała. Nawet mąż pochwalił:) A teściowa zachwycona krówkami. Natomiast syn już się dopytuje kiedy je znowu zrobię! Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
Hehe u mnie również krówki są rozchwytywane i ciągle zamawiane ostatnio robiłam jedną porcje z dodatkiem orzechów włoskich pycha:):) Polecam ci dla łasuchów wypróbowanie chrupiących kulek czekoladowych klik oraz wiele innych fajnych przepisów na magii:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki
Witam Cię Violu. Super strona. Zrobiłam tą pieczeń i wyszła dobra. Wszystko było miękkie i pyszne. Tylko przy krojeniu rozpadała mi się na pieczarkach. Czy może wiesz dlaczego? Zrobiłam też krówki ciągutki i wyszły rewelacyjne. Wszystkim bardzo smakowały. Jeszcze nie raz skorzystam z obu przepisów, a także wypróbuję inne. Serdecznie pozdrawiam.
Dziękuję za miłe słowa i za skorzystanie z przepisów na krówki i pieczeń, cieszę się, że wszystkim smakowały:) Co do pieczeni najlepiej się ją kroi jak trochę odstanie, ja przeważnie piekę je wieczorkiem i kiedy ostygnie owijam pieczenie w folię i wkładam do lodówki. Następnego dnia odgrzewam całą pieczeń w piekarniku i kroję w grubsze plastry lub od razu kroję ją w plastry i odgrzewam w mikrofalówce:) Pieczeń trzeba kroić delikatnie i ostrym nożem:) Mojej rodzince smakuje ta pieczeń nawet na zimno:):) Mi osobiście na ciepło:) Przygotuję ją w tym roku na święta:)
Pozdrawiam cieplutko
Viola autorka stronki