Kochani zapraszam Was na bardzo smaczną pieczeń, z pysznym farszem pieczarkowo – drobiowo – serowym, która wspaniale smakuje zarówno podana na ciepło jak i zimno. Przepis na nią znalazłam na tej stronce klik, i trochę go zmodyfikowałam:) Gorąco polecam zrobić taką pieczeń na święta:)

SERDECZNIE ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO WYPRÓBOWANIA NA ŚWIĘTA RÓWNIE PYSZNYCH A JEDNAK INNYCH W SMAKU PIECZENI KLIK I KLIK

PIECZEŃ MIĘSNO – PIECZARKOWO – SEROWA WG VIOLI

SKŁADNIKI NA MASĘ MIĘSNĄ:

1 kg mielonego mięsa z indyka

3 jajka

1 szklanka bułki tartej (szklanka o pojemności 250 ml)

sól, pieprz czarny do smaku

SKŁADNIKI NA MASĘ PIECZARKOWO – CEBULOWĄ

80 dag pieczarek

2 średnie cebule

50 g margaryny Palma

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta pieprzu cayenne

pieprz czarny,

sól do smaku

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRZECIĄ:

2 pojedyńcze filety z kurczaka (u mnie zaważyły filety razem 640 g)

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWO – ŚMIETANOWĄ:

30 dag żółtego sera gouda

2 łyżki majonezu

1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:

dwie małe keksówki

folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE PIECZENI:

Pieczarki oczyścić i drobno pokroić według uznania, i odparować z nich wodę, gdy woda odparuje należy dodać dwie pokrojone drobno cebule i 50 g margaryny. Smażyć około 15 minutek do miękkości cebuli, na koniec doprawić przyprawami (pieprzem czarnym, szczyptą pieprzu cayenne, słodką papryką w proszku, oraz solą do smaku). Następnie farsz z pieczarek studzimy. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w paski około 1 cm. Mielone mięso z indyka mieszamy z jajkami i bułką tartą i doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Masę dzielimy na pół i wkładamy do dwóch keksówek wyłożonych folią aluminiową. Masę wygładzamy ręką którą zwilżamy zimną wodą. Na masę mięsną wykładamy najpierw ostudzone pieczarki z cebulą, a następnie pokrojonego w paski fileta. Następnie ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach i mieszamy go z majonezem i śmietaną. Masę serowo – śmietanową wykładamy na mięso. Pieczeń pieczemy 45 minut w 200 °C. 

WARSTWA PIERWSZA – MASA MIĘSNA

WARSTWA DRUGA – MASA PIECZARKOWO -CEBULOWA

WARSTWA TRZECIA – FILETY Z KURCZAKA

WARSTWA CZWARTA – MASA SEROWO – ŚMIETANOWA

PIECZEŃ MIĘSNO – PIECZARKOWO – SEROWA

WG VIOLI WYJĘTA Z PIEKARNIKA

PORADY VIOLI

Kochani jeśli chodzi o masę mięsną, możecie śmiało użyć samego mięsa wieprzowego, czy tylko wieprzowo-wołowego, wybór zależy tylko od was:) Ja zrobiłam z mięsa z indyka bo nam ta pieczeń z taką masą mięsną bardzo smakuje. Możecie również zrobić tylko jedną pieczeń zmniejszając o połowę składniki:) Po upieczeniu i wystygnięciu pieczeń przechowujemy zawiniętą w folię aluminiową w lodówce. Można ją spokojnie odgrzewać zarówno w piekarniku czy mikrofalówce. Wspaniale smakuje na ciepło i zimno i może być podana na stół świąteczny w pierwszy lub drugi dzień świąt:)

SMACZNEGO!!!